Andra Arkitekter

Arkitekt villa Påarp

Villa Påarp

I mellanrummen, magin.

Mellan trä och tegel skapas mellanrummen. Där sker livet. Stora tegelmurar som definierar spelreglerna. Trä och glas som fyller i glappet. Taket vilar lätt på tegelstenen. Det är mjukt mot hårt. Ett säkert grepp. 

Här bor familjen i varsin del och möts på mitten. Där delas vardagen. På kvällen vandrar man iväg mot sitt.

Skede: Bygglov
Status: pågående
År: 2022-

Om projektet

Huset är ritat åt en familj på fem personer som vill bygga nytt. Den övergripande organisationen av huset består av fyra delar. Tre volymer är utplacerade på tomten och i deras mellanrum skapas ett utrymme för kök och allrum. De tre volymerna består av en föräldradel, en barndel och en funktionsdel som består av entré, groventré, tvättstuga, förråd och garage. Det största rummet med allrum/kök är genomsiktligt i nord-sydlig riktning samt öppet med skjutpartier mot den privata innergården mot väster. På trädgården finns ytterligare platser för samvaro och häng. Dessa erbjuder varierade kvaliteter under dygnets alla timmar och har olika grader av exponering mot förbipasserande. Uteplatsen vid köket är mest privat och får sol på den senare delen av kvällen. Vid poolen finns den mest exponerade plasen både för insyn och för sol. 

Husets struktur baserar sig på tegelmurar med mellanrum som fylls med träpanel. Taket är visuellt lättare och kläs med träpanel lika fasaden. Husets riktning är primärt horisontellt som förstärkts av fönstersättning och murar och tegel. Teglet är ljust med ljusgrå inslag för att ge ett homogent intryck. Förbandet är en variant av löpförband med stenarna organiserade parvis. Krön och plåtar är i champagnekulör liksom aluminiumfönstren. Träpanelen betsas/målas i rödbrun ton för att likna ädlare träslag. Tillsamman skapar de en sober materialpalett.

Arkitekt
Andreas Amasalidis